Jaan Kuman Instrumental Ensemble – Jazzaggression Records

Norra väike-plaadifirma JAZZAGGRESSION RECORDS annab 18. jaanuaril 2013 välja JAAN KUMANI instrumentaalansambli kogumiku vinüülplaadil. Kokku on pandud 7 parimat jazz-funk stiilis lugu, mille lindistas Kumani ansambel aastatel 1973-1976.

JAAN KUMAN oli Eesti parimaid jazztrompetiste, kuid ka tugev arranžeerija, ansambli juht ja helilooja. Tema aktiivseim periood jäi 1970ndatesse, ta mängis Eesti Raadio orkestris ning erinevates instrumentaalansamblites ja kontsertkoosseisudes. Olulisim töökoht oli Viru varietee ansambli juhatamine ja sellele muusikalise programmi kirjutamine.

Jaan Kumanile anti võimalus lindistada Eesti heliloojate instrumentaalpalad, mis ilmusid hiljem Nõukogude Liidu ainsa plaadifirma Meloodia vinüülidel. Lisaks 7 singlile sai tema ansambel lindistada ka Eesti heliloojate Valter Ojakääru ja Uno Naissoo autorialbumid. Nendel plaatidel ilmunud muusika oli Jaan Kuman seadnud. Kuna tema sõprade suurim armastus oli jazzmuusika, siis oli see võimalus ametlikult salvestada jazzi, huvitavaimad neist olid seatud kaasaegses Ameerika funk-stiilis.

Jaan Kumani juhatatud instrumentaalansambel oli pigem stuudioprojekt, kus mängisid Eesti parimad jazzinstrumentalistid, kuid koos ei andnud nad ühtegi kontserti. Kuigi enamasti osales lindistustel sama koosseis, mängivad lugudes “Ratastel” ja “Väike tüdruk” Jaan Kumani kõrval erinevad muusikud. Põhigruppi kuulusid mt Tiit Paulus, Lembit Saarsalu, Helmut Aniko, Peep Ojavere ja Aldo Meristo.

2011. aastal andis Jaan Kuman isiklikult välja 18 looga kogumik-CD Trompet kuldsetest seitsmekümnendatest, mis annab üpris täieliku ülevaate tema salvestatud loomingust. Vinüülkogumik on eelkõige mõeldud tutvustamaks Kumani muusikat väljaspool Eestit, kuid pakub ka kodumaa fännidele võimaluse parimad lood vinüülplaadil saada, sest 70ndatel ilmunud plaadid on raskesti leitavad.

[tubepress video=”H94GFYlanXY”]

Uuel vinüülkogumikul ilmub kaks lugu, mida ei ole Jaan Kumani CD-kogumikul. “Hei, poisid, pingutage” võib muusikutele endale näida lihtsameelsena, kuid on juba saamas tantsuhitiks. “Kapriis” on erakordne lugu Uno Naissoo autorialbumilt. Esimest korda vinüülplaadil ilmub aga laivülesvõte Burt Bacharachi loost “Wives and Lovers” (Väike tüdruk), mida mängis Kuman koos töökaaslastega Viru varietee ansamblist Eesti Raadio stuudios.

Vinüülplaati on pressitud 500 eksemplari ja LP ilmub 60ndate stiilis tip-on ümbristega. Lood on ümbervõetud vanadelt stuudiolintidelt ja on remasterdatud saksa produtsendi ja disco-editide meistri EBONY CUTS poolt. Vinüüli master tehti legendaarses TIMMIONI stuudios Helsingis. Plaati levitatakse üle maailma.

Plaadi on koostanud jazzisõbrad JOHAN FREDRIK LAVIK ja MARTIN JÕELA. Norra päritolu Laviki juhitud Jazzaggression records on seni välja andnud nii Norra kui ka Saksa jazzi ning Webster Lewise Norras tehtud salvestusi.

Lugude nimekiri:
1. Gloobus
2. Lõpp-peatus
3. Väike tüdruk
4. Hei, poisid, pingutage!
5. Kontrastid
6. Ratastel
7. Kapriis

Jazzaggression Records

Comments
One Response to “Jaan Kuman Instrumental Ensemble – Jazzaggression Records”
  1. tom ütleb:

    Palju plaat maksab ja kas seda saab ka mõnest eesti plaadipoest, nagu näiteks lasering, ostma hakata?

Leave A Comment