ESPIRIT: Muidugi kergitan mütsi ja austan, kui TB-303 tänaval vastu kõnnib

See on sinu esimene osalemine Tallinn Musik Week’il ja mida sa sellelt ootad artistina?

Kuna olen TMW’l tutvumisringil, siis ootan, mida see Music Weeki formaat pakkuda suudab. Seniks pole põhjust kaheldagi, et tegu on kiiduväärt ettevõtmisega, ning ka kõige kitsamatest helinurkadest tuuakse päevavalguse kätte hea muusika. Seda head muusikat on tihti raske lihtsurelikul ülesse leida, ent TMW formuleerib ja serveerib. Ma loodan näha palju uut heli, mis mind üllataks ning muidugi kuulan ka viimaseid heliuuendusi tuttavate seast, kes samuti Kultuurikatlas kenasti esindatud. Sõprade ja isegi sugulaste ülesseastumine TMW’l annab sooja tunde üritusel esinemiseks, olenemata esimesest korrast. Ootan muidugi ka päevast programmi, kuna maailmatasemel diskussioon on toodud otse koju kätte, oleks patt sellest mitte osa saada. TMW’i ööl ja päeva sümbioosist on potensiaal luua minu peas ülim rahulolu, ning see on ilmselt peamine ootus.

Sellel aastal proovitakse rakendada esimest korda “linnalava” ideed. Kus sind näha saab ja kuidas suhtud sellesse ideesse üldisemalt?

Linnalava kutse tuli mulle üsna ootamatult, ent rõõmuga võtsin selle vastu. Idee on mõnus, äärmiselt nobe helinäide, mis ehk sobib nii mõnegi inimese kannatamatusega laitmatult ja innustab ööprogrammile kohaleilmumist. Esinen Reedel 18:30 Disaini- ja Arhitektuurigaleriis, Pärnu mnt. 6 . Linnalava seab kitsa ajalimiidi, millest kujuneb ilmselt teatud katsumus. Linnalaval esinevatest artistidest tekib üks korralik helisegu, loodetavasti suudan end sinna sisse ära mahutada. Näitena võin välja tuua HUSKY RESCUE (SWE), kes tundus juba ennem igati kuulamist väärt, ent nüüd sekund tagasi avastasin, et jagan nendega isegi lava. Minu silmis on analoogsed üllatused jällegi punkt TMW kasuks.

Inglismaal õpingute käigus puutud kokku ajalooliselt oluliste instrumentidega (tseki biiti alt – toim.). Kas see on mõjutanud sinu soove, kuidas hetkel muusikat teha?

Tehnikas tihti peitub suurel määral ideid, mida enda kasuks tõlgendada, seega on soove mõjutanud küll. Kui ajalooliselt tähtsate instrumentide all silmas pidada erinevaid trummimasinad, mono ja polysünte, mis ebays hingehinna eest müügis, siis viimasel ajal on minu mentaliteet nende instrumentide puhul kui millegi kõikvõimsa omamine, üsnagi muutunud. Tekkinud on teatud stagnatsioon, kus pürgitakse nende vooluringide poole, mis kunagi elektroonikahulluse ajal kiirelt masstarbimisse loodud, ent maailmas leidub tohutult entusiaste, kes südamega uusi lahendusi loovad. Need entusiastid teevad lahendusi tihti tellimuste peale ning kui tellijal on piisavalt sügav huvi, saab ka väga personaalselt lähtuda, lisades veel soojust armastatud analog vooluringidele. Tulevikus tahan kindlasti suunata oma muusikat sarnases suunas, kus ka instrumendi loomisel saaks ise osaline olla, või see täiesti nullist luua, muidugi toetades ka tänapäeva inseneride innovatiivsust. Mõningate näidetena võin välja tuua Rootsi firma ELEKTRONI ja DAVE SMITH’S INSTRUMENTSI. (Kunagine SEQUENTIAL CIRCUITS kuulsa PROPHET 5‘ga). Muidugi kergitan mütsi ja austan, kui TB-303 tänaval vastu kõnnib, ent ei unusta kindlasti kaasaegsemaid lahendusi.

Nö. postdubstepi skenes on laialt levinud vokaalide “timestretch” ja “cut” effekt . Kas võime tulevikus oodata Espirit loomingut päris lauljaga? Kui “jah” siis, kes see võiks olla?

Olen vokaalide osas üsna skeptiline, eriti venitatud ja lõigutud vokaalide osas, Mount Kimbie võib selle trofeega koju traavida, nendest lõikumistest aitab küll. Lauljatega olen isegi kokku puutunud ja lugusid teinud, ent ei oska neid tulemusi kuidagi enda repertuaari kaasata. On olnud päris huvitavaid tulemusi, ning kindlasti on saadud sellest palju stuudiokogemust, eelkõige kuidas täisvokaal enda muusikasse istuma panna. Lähitulevikus ei oska konkreetselt midagi ette näha, ent kui mul õnnestub lauljat piisavalt suunata ja mingi süntees tekitada, siis kogemusest ära ei ütle.

Red Bull Music Academy taotlusvoor on varsti lõppemas. Kas jõudsid kaugemale, kui printida paberid?

Jõudsin mõelda küsimuste peale piisavalt, et nad peale TMW’i kirja panna. Usaladan end Tallinn Music Weekile, et ta nädalavahetusel mu peas need mõtted kokku seoks, siis on ainult kirjapanemise vaev. Ja seda ma ka teen.

Peale enda esinemise, kelle oma ootad kõige enam?

Enam ikka ootan Kultuurikatelt ning lihtsalt uusi üllatusi, millele loodetavasti peale satun.

Leave A Comment